Últimos recursos engadidos
Educación crítica y transformadora. Marco teórico-pedagógico para integrar la soberanía alimentaria con enfoque de género en los centros de Primaria
Publicado por Gema_Hegoa a 29.11.2019Mengem el que sabem! Una proposta per integrar hort, menjador i aula a l’escola i amb l’entorn. Exemplificació curricular (5è i 6è de Primària)
Publicado por Gema_Hegoa a 28.11.2019El projecte Mengem el que sabem! és una invitació a explorar la temàtica de l’alimentació amb l’objectiu d’adonar-nos que com més coneguem els efectes que es deriven dels diferents models alimentaris, en millors condicions estarem per prendre bones decisions al voltant de l’alimentació. Les bones decisions són aquelles que milloren la qualitat del nostre entorn i els nostres ecosistemes i que beneficien les persones, les seves condicions de treball i les seves possibilitats de portar vides dignes i saludables.
Aquesta exemplificació curricular pretén oferir al personal docent un conjunt de suggeriments útils per abordar la qüestió de l’alimentació en els centres de Primària des d’una perspectiva transversal i interdisciplinari i amb un enfocament ampli, crític i transformador. Tot i que la selecció de continguts i criteris d’avaluació s’ha fet tenint en compte els dissenys curriculars corresponents a 5è i 6è de Primària, això no vol dir que ‒amb les adaptacions corresponents‒ no es pugui abordar en altres cursos la temàtica de l’alimentació sobre la qual gira aquest document.
Dakiguna jaten dugu! Ortua, jantokia eta gela ikastetxean bertan eta inguruarekin integratzeko proposamena (Lehen Hezkuntzako 5. eta 6.)
Publicado por Gema_Hegoa a 21.11.2019Dakiguna jaten dugu! proiektua elikaduraren
gaia aztertzeko gonbidapen bat da. Horren helburua honako hau ulertzen
laguntzea da: elikadura-eredu desberdinen ondorioak hobeto ezagututa
elikadurari buruzko erabaki hobeak hartzeko gai izango gara. Erabaki onak dira,
hain zuzen ere, gure ingurumenaren eta gure ekosistemen kalitatea hobetzen
dituztenak eta pertsonei mesede egiten eta beraien lan-baldintzak eta bizitza
duinak eta osasuntsuak izateko aukerak hobetzen dituztenak.
Curriculum-exenplifikazio honek zeharkako eta diziplinarteko ikuspegi zabala,
kritikoa eta eraldatzailea du eta bere helburua Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako
irakasleei elikadura lantzeko erabilgarriak izan daitezkeen iradokizunak ematea
da. Edukiak eta ebaluazio-irizpideak aukeratzeko, Lehen Hezkuntzako 5. eta 6.
mailako curriculum-diseinuetan oinarritu gara, baina horrek ez du esan nahi beste
maila batzuetan elikaduraren gaia lantzeko erabiltzerik ez dagoenik –baldin eta
dokumentuari egin beharreko aldaketak egiten bazaizkio-.
CUINANT SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
Publicado por EUSKADI a 16.10.2019La proposta «sembrant i cuinant sobirania alimentària» la coordinen Justícia Alimentària i Hegoa. Som dues associacions formades per persones que promovem un model de desenvolupament rural just i el dret a una alimentació adequada. Per això, creiem en la necessitat de canviar el sistema agroalimentari actual, que ens emmalalteix, oprimeix, expulsa les comunitats rurals i destrueix el medi ambient. Aquest canvi passa per l’assoliment de la sobirania alimentària. Per al assolir el nostre objectiu treballem a països de Llatinoamèrica i Àfrica i a l’Estat espanyol, a través de la cooperació, l’educació, la investigació, la comunicació i la incidència política.